You are currently viewing PROGRAMUL REGIONAL SUD-VEST OLTENIA 2021-2027

PROGRAMUL REGIONAL SUD-VEST OLTENIA 2021-2027

ÎMBUNĂTĂȚIREA COMPETITIVITĂȚII ȘI A INOVĂRII ÎN MICROÎNTREPRINDERI ȘI IMM-URI

PRIORITATEA 1: COMPETITIVITATE PRIN INOVARE ȘI ÎNTREPRINDERI DINAMICE

Perioada de depunere a proiectelor: 02.04.2024 ora 12:00 până în data de 02.05.2024 ora 12:00. Apelul de proiecte este de tip competitiv, cu termen limită de depunere a cererilor de finanțare.

Locul de implementare: Regiunea Sud-Vest Oltenia cu cele 5 județe: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea.

Solicitanți eligibili: microîntreprinderile (care implementează investiția în mediul urban, inclusiv din satele aparținătoare localităților urbane), respectiv întreprinderilor mici și mijlocii (indiferent dacă implementează investiția în mediul urban sau rural).

Valoarea finanțării nerambursabile:

Valoarea minimă eligibilă a unui proiect: 200.000 euro.

Valoarea maximă eligibilă: 1.500.000 euro.

Contribuția maximă a programului:

A. Pentru componenta de ajutor de stat regional:

  • 75% pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici;
  • 70% pentru întreprinderi mijlocii.

B. Pentru componenta de ajutor de minimis:  100%, în limita echivalentului în lei a 200.000 euro.

Valoarea componentei de minimis nu poate depăși 20% din valoarea eligibilă totală a proiectului.

În cadrul acestui apel de proiecte vor fi sprijinite următoarele tipuri de acțiuni:

  1. Componenta de investiții

Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin ajutor de stat regional și ajutor de minimis:

  • activitățile de construcție, modernizare sau extindere a spațiilor de producție sau servicii, specifice IMM-urilor beneficiare, care pot contribui la îmbunătățirea și creșterea capacităților de dezvoltare a produselor și a serviciilor;
  • activitățile pentru dotarea cu echipamente și instalații industriale, mașini și utilaje sau alte tipuri de dotări specifice, necesare îmbunătățirii capacităților de dezvoltare a produselor și a serviciilor specifice IMM-urilor beneficiare.
  • activități specifice procesului de internaționalizare și acces la piețele internaționale (participarea la târguri și expoziții internaționale, extinderea piețelor de vânzare, a gamei de produse și servicii oferite, investiții în adaptarea proceselor tehnologice de producție la sistemele de certificare și standardizare specifice piețelor de export, implementarea de noi modele de afaceri etc). Vor fi punctate suplimentar proiectele care propun acțiuni legate de modelarea afacerii, precum și cunoașterea piețelor unor terțe țări și adaptarea produselor/serviciilor pentru anumite piețe externe.
  • activități de implementare și certificare a sistemelor de management a calității, calității mediului sau sănătății, management organizațional.
  • Acțiunile de creștere a eficienței energetice/energie verde, precum și măsuri privind economia circulară, inclusiv prevenirea și reciclarea deșeurilor, prevenirea și controlul poluării asupra aerului, apei, solului, protecția resurselor de apă, protecția și conservarea biodiversității.
  1. Componenta de dezvoltare de competențe profesionale pentru specializare inteligentă, tranziție industrială și antreprenoriat

Acțiunile eligibile se supun prevederilor ajutorului de minimis, iar alocarea nu poate depăși mai mult de 500 euro/angajat și includ:

  • Dezvoltarea de competențe profesionale în ceea ce privește adoptarea tehnologiilor avansate în domeniile de specializare inteligentă regională, tranziție industrială și antreprenoriat, care au legătura cu componenta de investiții.

Perioada de implementare a activităților după semnarea contractului de finanțare este de maximum 24 luni cu posibilitatea de prelungire cu maxim 12 luni, fără a depăși data de 31 decembrie 2029.

Servicii oferite de către Origami Consulting Solutions SRL:

  • consultanță la elaborarea cererii de finanțare, a planului de afaceri și anexelor acestora;
  • consultanță în domeniul managementului proiectului;
  • consultanță la elaborarea, organizarea și derularea procedurilor de achiziții publice.