PRIORITATEA 1 – O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice
OBIECTIVUL SPECIFIC RSO 1.3 – Intensificarea creșterii sustenabile și creșterea competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive
OPERAȚIUNEA B – Intensificarea creșterii sustenabile și a competitivității microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și întreprinderilor mijlocii din regiunea SUD-MUNTENIA
Perioada de depunere a proiectelor: 30 aprilie 2024, ora 08:00 – 31 iulie, ora 14:00
Apelul de proiecte este de tip competitiv, cu termen limită de depunere a cererilor de finanțare.
Locul de implementare: Regiunea Sud-Muntenia cu județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.
Solicitanți eligibili: societăți sau societăți cooperative, înregistrate în scop fiscal, cel târziu până la prima plată, în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau a Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, întreprinderilor mici sau a întreprinderilor mijlocii non agricole din mediul rural şi din mediul urban (care solicită finanțare pentru realizarea de investiții in mediul rural și din mediul urban), inclusiv din satele aparținătoare acestora.
Valoarea finanțării nerambursabile nerambursabile solicitate (ajutor de minimis cumulat cu ajutor de stat regional), pentru un proiect este de minimum 300.000 euro.
Valoarea maximă a asistenței financiare nerambursabile este:
– 500.000 Euro, dar nu mai mult de 10 ori decât cifra de afaceri netă menționată în situațiile financiare aferente anului fiscal anterior depunerii cererii de finanțare, indiferent de clasa CAEN din care au fost obținute veniturile
sau
– 3.000.000 Euro, dar nu mai mult de 10 ori decât veniturile obținute în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare din activitatea desfășurată aferentă clasei CAEN pentru care solicită finanțare, venituri cuprinse în cifra de afaceri netă menționată în situațiile financiare, dacă aceste venituri depășesc 50.000 EURO.
Beneficiarul proiectului trebuie să asigure o contribuție proprie de minim 25% din valoarea eligibilă a cheltuielilor finanțabile prin ajutor de stat regional, în funcție de intensitatea maximă aplicabilă, precum şi finanțarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectului (dacă este cazul).
Se adresează microîntreprinderile, întreprinderile mici, întreprinderile mijlocii care îşi desfăşoară activitatea în regiunea de dezvoltare Sud- Muntenia prin:
- investiții în active corporale și necorporale;
- în activități specifice economiei circulare (ex. revalorificarea materiilor prime, materialelor și produselor, valorificarea deșeurilor și produselor secundare proprii prin simbioză industrială, etc);
- internaționalizării (ex. acces la servicii de intrare pe piețe internaționale/Piața Unică pentru identificare de oportunități de afaceri, parteneri și furnizare de asistență specializată pentru norme și reglementări, participarea la târguri şi expoziții internaţionale, investiții în adaptarea proceselor tehnologice de producție la sistemele de certificare şi standardizare specifice piețelor de export, etc),
- certificării și omologării produselor și serviciilor, în vederea updatării tehnologice, ce va conduce la îmbunătățirea capacităților tehnice, industriale și organizaționale pentru dezvoltarea de produse și servicii.
Grilă de excelență:
- 90 de puncte pentru prima lună de depunere a proiectelor;
- 85 de puncte pentru cea de-a doua lună a apelului.
Perioada de realizare a activităţilor proiectului, după semnarea contractului de finanţare, nu depăşeşte data de 30 septembrie 2029.
Servicii oferite de către Origami Consulting Solutions SRL:
- consultanță la elaborarea cererii de finanțare, a planului de afaceri și anexelor acestora;
- consultanță în domeniul managementului proiectului;
- consultanță la elaborarea, organizarea și derularea procedurilor de achiziții publice.