Componenta 9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, Investiția 3. Scheme de ajutor pentru sectorul privat
Măsura 1. Schemă de minimis și schemă de ajutor de stat în contextul digitalizării IMM-urilor, din cadrul Planului național de redresare și reziliență
Locul de implementare: toate regiunile de dezvoltare, și anume Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru și București—Ilfov (doar localitățile: Ciorogârla, Domnești, Clinceni, Cornetu, Bragadiru, Dărăști-Ilfov, Jilava, 1 Decembrie, Copăceni, Vidra, Berceni, Periș, Ciolpani, Snagov, Gruiu, Nuci, Grădiștea, Petrăchioaia, Dascălu, Moara Vlăsiei, Balotești, Corbeanca, Buftea, Chitila, Glina, Cernica, Dobroești, Pantelimon).
Solicitanți eligibili: microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii.
Valoarea finanțării nerambursabile cumulate (ajutor de stat regional, pentru cercetare și dezvoltare și ajutor de minimis) ce poate fi acordată pentru un proiect sub formă de ajutor de stat și ajutor de minimis, după caz, este de minimum 500.000 euro și maximum 3.000.000 euro.
Valoarea finanțării nerambursabile cumulate (ajutor de stat regional, pentru cercetare și dezvoltare și ajutor de minimis) ce poate fi acordată pentru un proiect comun (lider de parteneriat și partener) se va determina în funcție de categoria în care se încadrează liderul de proiect, indiferent de categoria de IMM în care se încadrează partenerul, astfel:
a) microîntreprinderi — 500.000—700.000 euro;
b) întreprinderi mici — 500.000—1.500.000 euro;
c) întreprinderi mijlocii — 500.000—3.000.000 euro.
În cazul cofinanțării aferente ajutorului de stat regional, aceasta va fi de cel puțin 25% din costurile eligibile aferente ajutorului de stat regional, asigurată de beneficiar fie prin resurse proprii, fie prin finanțare externă, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public.
Pentru finanțarea nerambursabilă, acordată ca ajutor de minimis, finanțării nerambursabile, este necesară o cofinanțare de minimum 10% din partea beneficiarului.
Se oferă sprijin antreprenorilor (IMM-uri) în dezvoltarea și implementarea tehnologiilor digitale avansate cum ar fi: inteligența artificială, datele și cloud computingul, tehnologia blockchain, calculul de înaltă performanță și cuantică, internetul obiectelor, securitatea cibernetică, ceea ce ar putea contribui ulterior la creșterea competitivității, favorizând inovarea acestor întreprinderi și facilitând noi formule de lucru.
Perioada de implementare nu poate depăși data de 31 decembrie 2026.
Servicii oferite de către Origami Consulting Solutions SRL:
- consultanță la elaborarea cererii de finanțare și anexelor acestora;
- consultanță în domeniul managementului proiectului;
- consultanță la elaborarea, organizarea și derularea procedurilor de achiziții publice.